Dag 24, lamineren 2e achterligger, op maat zagen liggerlijfplaat, verlengen liggerstomp gaffel

Nadat de afgelopen twee weekenden door een kernploegvergadering en andere sociale verplichtingen in Nederland niet erg productief waren, is het nu weer eens tijd om lekker door te pakken. We gaan met zijn 4-en aan de slag en de taken zijn goed verdeeld.

‘s Morgens lamineer ik met Thomas de tweede achterligger, dit duurt met zijn tweeën een uur of 5. Op de foto het resultaat, zoals dat er ‘s avonds bij ligt. Aan de rechterkant ligt de op maat geslepen eerste achterligger.

IMG_5941

Daniel begint met de liggerlijfplaten. Dit zijn I-profielen, die zijn gebouwd in de mal van de DG-800. Omdat de 800 vleugel veel dikker is, past dit natuurlijk niet zonder meer. Hiervoor worden de bovenste flanken van de I eraf gezaagd, waardoor er een omgekeerde T overblijft. Na het afzagen wordt het randje met de slijpschijf nog mooi glad geschuurd. Omdat Daniel om 11.00 uur weg moet, neem ik het ‘s middags van het over, nadat we klaar zijn met de achterligger.

IMG_5932

De eerste achterligger, die in de week na Nieuwjaar is gelamineerd, ligt ook in de slijpkamer, tussen de twee half afgemaakte liggerlijfplaten. De werkbank is daar eigenlijk niets minder dan een grote afzuiginstallatie, zodat slijpstof direct wordt weggezogen.

IMG_5933 IMG_5935

Het resultaat mag er wezen, hoewel het natuurlijk wel een beetje frustrerend is dat de met veel moeite gebouwde I profielen afgezaagd worden en zelfs nog een aantal stappen nodig hebben. Als de liggers in de vleugelhuid gelijmd zijn, worden ze nog exact op maat gezaagd en daarna worden de bovenste flansen er weer aan gelamineerd.

In de tussentijd is Helge bezig geweest de liggerstompen te verlengen. Dit hoeft alleen aan de kant van de gaffel te gebeuren, de tong wordt direct aan de liggerlijfplaat gelamineerd. Er worden simpelweg twee C-profielen aan beide stompen gelamineerd. Deze hebben een schuim in het staande gedeelte, net als de rest van de liggerlijfplaat. Later worden deze twee C-profielen met de rug tegen elkaar gelijmd en vormen zo een deel van de I-ligger.

IMG_5943

Tot slot heb ik de aansluiting van de opsteektippen nog op maat gezaagd en de gister gelamineerde geboord en uit de mal gehaald.

IMG_5946

Hoewel het uit de mal halen vrij lastig ging, heeft de tweede rib niet de fouten die de eerste wel had. Altijd leuk om te zien, zo’n steile leercurve!

Alle onderdelen voor de vleugel zijn nu gebouwd (of gekocht). Volgende week worden dan de vleugelmallen voorbereid, zodat het lamineren van de vleugelschalen over twee weken zou kunnen gebeuren.

2 comments on “Dag 24, lamineren 2e achterligger, op maat zagen liggerlijfplaat, verlengen liggerstomp gaffel

  1. Bart '2B' says:

    Je gaat hard!

Leave a comment