Dag 59, het openen van de rompmallen

Eindelijk is het zover, er is plaats voor de LS10 rompmallen in de harshal. De twee helften stonden op elkaar gestapeld in de hangaar en er lag ook een klein beetje stof op. De mallen worden met 4 man buitenlangs de hal in geduwd en als eerste worden met behulp van de kraanbanen de twee helften van elkaar gescheiden.

IMG_2395

IMG_2396
Als eerste moeten de mallen natuurlijk grondig worden schoon gemaakt, het stof wordt er met vochtige lappen uit geveegd. Daarna moeten de frames en andere werktuigen bij elkaar gezocht worden, waarmee spanten en diverse andere onderdelen in de rompschalen worden gepositioneerd bij het lijmen.

IMG_2540
De schalen van het verticaal staartvlak worden in de mal gelegd en worden later met een paar druppeltjes secondelijm op hum plek gehouden. Omdat de mallen in de lossingswas worden gezet, hecht de secondelijm niet erg goed en kunnen ze er gemakkelijk weer uitgehaald worden.
Ook zijn twee halve spanten te zien, het ene met zijn positioneerwerktuig, het andere nog zonder.

IMG_2539
In het midden van de romp zijn aan de rechterkant de drie motorkastspanten te zien. De groengele platen zijn de uitsparingen voor de motordeksels en de verlaging voor de zonnecellen. Aan de onderkant is de uitsparing voor het wiel ook nog net zichtbaar.
De twee hoofdspanten zijn gedacht om de romp te versterken op de plek waar de dwarskrachtpennen van de vleugel in de romp worden gestoken. Het achterste hoofdspant zit er nog niet in, de rechterhelft van het voorste spant is wel te zien, het is tegelijkertijd het spant dat de cockpit naar achteren afsluit.

IMG_2538
Voorin worden de cockpitversterkingen en de knuppelspanten met een indrukwekkend werktuig gepositioneerd.

IMG_2541
In de linker mal worden vergelijkbare onderdelen gelijmd. Er zit aan deze kant nog iets meer werk, in de eerst plaats omdat de verlijmrand op de linker rompschaal zit. De opzetstukken voor de verlijmrand zijn hier al op de rand gezet. Vooraan is het ijzeren opzetstuk te zien waaruit later de opening voor de neushaak zal ontstaan.

IMG_2543
De interne structuur van het verticaal staartvlak wordt in de linker rompschaal opgebouwd, wederom met een niet minder imposant werktuig. Op de afbeelding is ook het achterste rompspant te zien, samen met zijn boorsjabloon. Tot slot wordt de hoogteroerstootstang in de spanten aan de linkerkant gevoerd.

Omdat de al uitgeharde schalen van het verticaal staartvlak de enige sandwichschalen in de romp zijn, hoeven de overige rompschalen niet perse vacuüm te worden gezogen. Hierdoor kunnen de hierboven getoonde onderdelen in de nog niet uitgeharde schalen worden gelijmd, waardoor na een lange dag werk met vier man een halve romp gebouwd kan worden, structureel gezien dan…

Leave a comment